Voetbaldirect
Voetbalgames

Vrije trap en strafschop

Een vrije trap is een spelhervatting die jouw team krijgt als de tegenstander een overtreding begaat. Dus dat de tegenstander iets doet wat niet mag. In voetbal heb je 2 verschillende soorten vrije trappen, namelijk de directe vrije trap en de indirecte vrije trap. Bij een directe vrije trap ben je gerechtigd om de bal direct proberen te scoren, bij een indirecte vrije trap moet eerst de bal minimaal 1 keer afspelen. Bij een directe vrije trap mag de tegenstander een muurtje plaatsen om hert zo moeilijker te maken om te scoren. Deze muur moet wel op minimaal 9.15 meter van de bal staan. Ook bij een indirecte vrije trap geld deze 9.15, met uitzondering als er een indirecte vrije trap in het strafschopgebied wordt gegeven. Er wordt een strafschop gegeven als een speler een overtreding maakt in zijn eigen strafschopgebied. Hierbij moeten alle spelers behalve de keeper en de strafschopnemer uit het strafschopgebied, inclusief de cirkel.

Inworp

Een inworp wordt gegeven als bal uitgaat aan de zijkanten van een voetbalveld. Het team dat de bal niet het laatste aan heeft geraakt krijgt dan de inworp. Tijdens de inworp moet je achter de lijn blijven, moet je beide benen op de grond houden en moet de bal vanuit de nek komen. Doe je dit niet, dan mag de tegenstander een inworp nemen. Houdt er rekening mee dat een speler tijdens een inworp geen buitenspel kan staan.

Doeltrap en hoekschop

Dan heb je nog de doeltrap en de hoekschop. Een doeltrap krijg je wanneer de tegenstander de bal over de achterlijn heeft geschoten. Dan mag een speler of de keeper van de 5 meter lijn de bal weer in het spel brengen. Een hoekschop krijg je als de tegenstander de bal het laatste aanraakt vanuit hun speelhelft en over de achterlijn gaat. Vanuit de cornervlag mag dan een hoekschop genomen worden. Ook hier moeten spelers weer 9.15 meter afstand houden.

Ten slotte heb je nog de scheidsrechtersbal. Deze spelhervatting vindt plaats wanneer de scheidsrechter het spel stil legt om een reden die niet in de spelregels voorkomen. De scheidsrechter pakt dan de bal in zijn handen en spelers mogen pas doorvoetballen als de bal de grond heeft geraakt.

Terug naar Spelhervattingen